Gezond eten in de herfst en winter
Gezond eten in de herfst en winter
De koudere maanden zijn het ideale moment om extra goed voor jezelf te zorgen. Ons lichaam heeft in de herfst en winter meer behoefte aan warmte, energie en weerstand. Gelukkig biedt het seizoen volop gezonde en smakelijke producten die daarbij helpen. In elk magazine delen we een artikel en een gezond recept van Tessy – en nu kun je daar ook online van genieten!
Mijn favoriete seizoen met soep, snoep en spinnenwebben
Hoewel ik enorm van de zon en warm weer kan genieten, blijft de herfst toch mijn favoriete seizoen. Terwijl buiten de bomen en planten elke dag van kleur veranderen, kruip ik thuis graag onder een dekentje op de bank, met een kop thee en een goede film; heerlijk! Ook mijn zoon is een grote herfstliefhebber, maar dan vooral vanwege Halloween. Hij vindt het geweldig om het huis griezelig te versieren en gaat het liefst elke dag langs de deuren voor snoep.
Een Ierse traditie
Halloween wordt vooral in Amerika gevierd en daar is één ding onlosmakelijk verbonden met deze feestdag: de pompoen! Ze staan er naast bijna elke voordeur, en de ‘pumpkin spice’, een mix van pompoen en kruiden zoals in speculaas, wordt overal voor gebruikt, van koffie tot taart.
Grappig genoeg komt de traditie van uithollen van pompoenen niet uit Amerika, maar uit Ierland. De ‘Jack-o’-lantern’, een uitgeholde pompoen met een eng gezicht, vindt zijn oorsprong in de legende van de smid Jack. Hij wist de duivel te slim af te zijn, maar werd als straf veroordeeld om na zijn dood voor eeuwig rond te zwerven met een uitgeholde raap met een gloeiende kool erin. De Ieren maakten gezichtjes in aardappels en rapen en zetten die bij de voordeur om, naast Jack, ook andere boze geesten te weren. Toen veel Ieren naar Amerika trokken en pompoenen vonden die makkelijker uit te hollen waren, werd de traditie zoals we die nu kennen, geboren.
Zoet en hartig
In Nederland wordt Halloween niet zo uitbundig gevierd als in Amerika, maar de pompoen speelt hier in de herfst toch een grote rol. Van half september tot eind oktober zijn ze volop verkrijgbaar. Je kunt ze uithollen en bij de voordeur zetten, maar er zijn ook talloze heerlijke recepten met pompoen. Omdat pompoen geen uitgesproken smaak heeft, past hij perfect bij zowel zoete als hartige gerechten.
Met speculaaskruiden maak je bijvoorbeeld verrukkelijke zoete taartjes, koeken en broden. Maar ook in hartige stoofpotjes met aardappel, peulvruchten en een lekker veel kerrie komt hij geweldig tot zijn recht. De meest klassieke vorm van pompoen eten is misschien wel in soep. En laat soep nou net ook zo’n geweldig herfstgerecht zijn. Mijn favoriete pompoensoep maak je met kokosmelk en slagroom, waardoor hij heerlijk romig wordt en vol van smaak.
Pompoen voor de sier of de soep
In de regio Zuidoost-Brabant zijn adressen waar je zelfgekweekte pompoenen en kalebassen kunt kopen, om uit te hollen en bij je voordeur te zetten of om lekker op te eten natuurlijk. Ik deel zelf een paar adressen met je, maar misschien ken je zelf ook een goed adresje of heb je ze zelf in de moestuin.
Mijn lokale pompoenhelden
Pompoenerie Best, Broekstraat 13, Best
’t Wasven , Celebeslaan 30, Eindhoven – Openingstijden: di t/m za: 10.00 tot 16.00 uur
Genneper Hoeve, Tongelreeppad 1, Eindhoven – Openingstijden: ma t/m zo: van 10.00 tot 17.00 uur
Het recept van Tessy
Heerlijk romige herfstsoep van pompoen – Ingrediënten (4 pers.)
• Olijfolie
• Flespompoen van ± 1kg
• 2 grote zoete gele uien
• 2 penen
• 4 stengels bleekselderij
• 3 cm gember
• 3 tenen knoflook
• 500 ml water
• 2 groentebouillonblokjes
• 400 ml kokosmelk
• 100 ml slagroom
• Snuf kaneel
• Snuf nootmuskaat
• Zout & peper
• Geraspte kokos
Tip! Wil je het écht pittig?
Voeg dan een theelepeltje crispy chili-olie toe.

Bereiding
1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Was de pompoen en snijd hem doormidden. Schep de pitten eruit en gooi ze weg (of bewaar ze om later te zaaien). Leg de pompoenhelften met de binnenkant naar beneden op een bakplaat. Stop in één van de holtes de 3 tenen knoflook. Bak de pompoen in 40 – 60 minuten gaar; hij is klaar als hij lekker zacht is.
Haal uit de oven en laat even afkoelen.
3. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui, wortel, bleekselderij en
gember 5 minuten. Voeg in de laatste minuut een snufje kaneel en nootmuskaat toe en bak dit kort mee zodat de smaken vrijkomen. Schenk de bouillon erbij en breng langzaam aan de kook.
4. Snijd ondertussen de pompoen, met schil en al, in blokjes. Druk de knoflook uit de schilletjes. Zodra de bouillon kookt, voeg je de pompoen en knoflook toe en laat je alles een paar minuten zachtjes doorkoken.
5. Pureer de soep met een staafmixer. Voeg de kokosmelk, slagroom en een flinke snuf peper toe (chilipeper kan ook, als je van wat meer pit houdt). Voeg eventueel zout naar smaak toe.
6. Laat de soep op het laagste vuur ongeveer 10 minuten trekken.
7. Serveer de soep met wat geraspte kokos eroverheen.
Eet Smakelijk!
Gezond leven én lekker eten
Tessy Moerenhout: Ik ben Tessy Moerenhout, woon in Eindhoven met mijn vriend en zoontje, en werk in het beroepsonderwijs. Ik heb een passie voor koken en schrijven.
Zwangerschapsdiabetes inspireerde me om gezonder en gevarieerder te koken en bakken, terwijl ik blijf genieten van het leven.




